Energirigtige lavenergi vinduer

I løbet af de sidste år har der været store diskussioner om energiforbrug, CO2-udslip og reducering af dette. Ved biler f.eks. spørger man gerne til benzinforbruget, men man går ikke nær så meget op i varmeregningen for huset. Dette er tankevækkende, da ca. 40 % af Danmarks energiforbrug går til opvarmning og bygningsdrift.

I huse udgør ueffektive vinduer ca. 25 – 30 % af varmeudslippet.

Faktum er, at man 90 % af sit liv opholder sig i en bygning. For at garantere et højt velbefindende i husene er det derfor vigtigt, at vinduerne er højtisolerende, da de udgør den højeste isoleringstekniske svaghed i en bygning.


Indadgående vinduer kontra udadgående vinduer

Fra 2006 skal alle nybyggerier opfylde et tæthedskrav. 

Derfor er det vigtigt, at vinduesfabrikkerne udfører trykprøver på deres produkter. Danske vinduer er traditionelt udadgående, da man altid har været af den opfattelse, at vinden trykker ind mod tætningen. Men vender man udadgående vinduer om ved denne trykprøve, så trykket går indefra og ud, viser det sig, at den ene tætning og de traditionelle anverfere, eller andre 2-punktslukninger, ikke kan holde til presset.  

Forestiller man sig, at vinden blæser mod en husfacade, vil vinduerne rigtig nok presses mod tætningen, men vinden vil også gå hen over taget og ned på den anden side og skabe et vakuum på den modsatte husfacade. 

Derved presses rammen væk fra tætningen og varmen kan sive ud. 

De moderne, indadgående vinduesrammer med minimum tre tætninger er testet til at kunne holde trykket fra begge sider og vil derfor være den energirigtigste løsning til et miljøvenligt byggeri. 

Danske producenter bliver dermed nødt til at omstille produktionen til indadgående vinduer for at kunne opfylde de skærpede krav i 2015. Indtil da er kunder, der gerne vil have energirigtige lavenergi vinduer, nødt til at få monteret vinduer fra f.eks. Internorm i Østrig, der tilmed har over 40 års erfaring med dette og som er i konstant udvikling.


Problemer med udadgående vinduer

Et andet dagligdagsproblem med et udadgående vindue er vinduespudsningen. Hvis ikke man bor på stueetagen, er det et halsbrækkerisk foretagende, da man nærmest skal have hele overkroppen ud i det fri og ofte vælger man derfor at hyre en vinduespudser til opgaven.

Ved indadgående vinduer kan man bekvemt stå fast på gulvet og pudse både den indvendig og udvendige side af glasset. Man sparer tilmed udgiften til vinduespudseren.

Indadgående vinduer har en 2 cm bredere karm/rammetræsprofil i forhold til danske, men til gengæld kan rammerne være mere end dobbelt så brede uden at dele vinduet med en lodpost. Danske rammer på sidehængte vinduer må maks. være 60 cm bredde, inden man bliver nødt til at dele vinduet med endnu et fag.


ekstraisolering

Det gule er den ekstraisolering, man kan påføre ved energirigtig facaderenovering og samtidig skabe smalt vinduesdesign ved brug af lavenergi vinduer fra Internorm.

Hvorfor en bred profil er bedre end en smal

Et vindue med smal profil, der teoretisk har samme isoleringsværdi som et med en bred profil, vil ofte have større tendens til at danne kondensvand, da karmen og rammen udvikler den største kuldebro. 

Dvs., at den samme mængde indendørs fugt har en smallere flade at sætte sig på og vil derfor være mere udsat. Ved indadgående vinduer er det ved energirenovering af ældre huse muligt, at sætte skalmuren eller facadeisolering over side- og overkarmen, sådan at man faktisk kan skabe en smallere optik end hos udadgående vinduer. I dette tilfælde vil fugen (på billedet grå) tilmed være usynlig og vinkelret til vinduet, hvor den ved udadgående vinduer altid er synlig i siden.


Udskiftning af vinduer og døre har ofte et imageproblem

En vinduesudskiftning ses ofte som et ”nødvendigt onde” og forventes ikke at sprede så meget glæde som et nyt køkken, nyt badeværelse eller ny bil. 

Nye, energirigtige lavenergi vinduer kan dog være ligeså funktionelle som et nyt køkken, skabe behagelighed som i et nyt badeværelse og sparer enormt på energien som ved en ny bil. 

Kan man hvert år spare stort på energiregningen, er man også beredt til at betale en højere pris for optimale lavenergi vinduer og -døre. Dvs., at hvis man alligevel skal have skiftet vinduer, kan man ligeså godt investere lidt mere for at få vedligeholdelsesfrie vinduer, der samtidig skaber et behageligt indeklima og sparer på energien. Ekstraomkostningerne for energirigtige lavenergi vinduer, i forhold til almindelige vinduer, vil være betalt indenfor få år.