Vinduets historie

Vinduer med sprosser

Vinduer med sprosser

Blyindfattede ruder

Blyindfattede ruder

Blyindfattede ruder

De første vinduer, som vi kender dem i dag, kom til Danmark i 1700-tallet, og var forsynet med små stykker glas: Det er det vi i dag kender som blyindfattede ruder. 

Senere kunne man ”trække” større glas, som blev delt med sprosser

Rammerne, hvor glasset lå i, blev åbnet udad, da dette var konstruktivt lettere og man mente allerede dengang, at vinduerne bliver tættere, når vinden står på. 


Forsatsrammer

Forsatsrammer

Forsatsramme

I 1800-tallet fandt man på at forsyne vindueshullet med et yderligere, indadgående vindue, det vi i dag kalder en forsatsramme.

Koblede vinduer

Den koblede ramme

Omkring 1900 opfandt man den koblede ramme – den første primitive termorude. 

Dette var en dyrere løsning og blev ofte kun brugt i herskabsboliger.


Termoglasset

Først i 1960´erne kom termoglasset til Danmark som så erstattede vinduerne med enkeltlagsglassene. Op til i dag er det typiske valg i Danmark, resten af Norden og England, at rammerne stadig er udadgående og forsynet med én tætning. 

Syd for grænsen er man i 70´erne fuldstændig gået væk fra udadgående vinduer i forbindelse med den tyske opfindelse af PVC-vinduet og det dermed forbundne drej-kipsystem. Dette system er stadig ikke så udbredt i Danmark endnu.

I princippet kan man sige, at man i dagens Danmark stadig anvender udadgående vinduer, der baserer på 300 år gamle systemer, hvor man hovedsageligt stadig bruger anverfere og stormkroge til lukningen.